Alkol kanser riskini ne kadar artırıyor
Akol kullanımı başta kalp ve karaciğer hastalıkları olmak üzere sağlığımız için oldukça tehlikelidir. Bunların dışında kansre riskini artırdığı da bilinmektedir. Peki bu artış gerçekten önemli mi?
Geçtiğimiz ay yayımlanan bir çalışmada araştırmacılar alkol tüketiminin kanser riskini %4.8; kansere bağlı ölümleri de %3.2 artırdığını göstrediler. Amerika Kanser Cemiyeti (ASCO) tarafından yapılan açıklamaya göre bu oran belli kanserlerde daha yüksektir. Kadın meme kanserlerinin %12’si , barsak kanserlerinin %11’i, karaciğer kanserlerinin %10’u ve yemek borusu kanserlerinin%8’i alkole bağlı gelişmektedir. Ayrıca gırtlak kanserlerininde alkolün payı %25, ağız ve yutak kanserlerinde %45 bulunmuştur.
Çünkü alkol metabolitleri önemli karsinojenlerdir. DNA hasarına sebep olur. Daha önceki araştırmalarda sürekli olarak alkollü içecekler içmenin kadınlarda ve gençkızlarda iyi huylu meme kitleleri ile hormon reseptörü pozitif meme kanseri riskini artırdığını göstermişti. Bu durum alkolün kandaki östrojen seviyelerini artırmasına bağlı olabilir.
Her alkollü içecek aynı riski taşır mı?
Aslında içecekler içerdikleri etanol sebebiyle risklidirler. Her içecektedi etanol miktarı farklıdır; örneğin standart boy birada 12 ons,, şarapta 5 ons etanol bulunur. Elbette etanol miktarı fazla olanlarda risk daha fazladır.
Alkol içmemek en iyisidir.
Uluslararası klavuzlarda artık ‘alkol kullanımını sınırlandırmak’ önerisi yerine ‘’alkol içmemek en iyisidir’’ şeklinde önerilmektedir.
Sonuç olarak düzenli alkol almak, aşırı içmeseniz ve sarhoş olmasınız bile sağlığınıza zarar verebilir.
Sigara ve alkolden uzak sağlıklı günler...